Det er ikke alltid at ting går helt etter planen. Selv om man har bygget opp en viss erfaring, gjort nødvendige forberedelser og planlagt hva man skal gjøre, så kan det være at man går på en liten «brainfart», det skjer noe som forstyrrer deg eller andre ting som gjør at du ikke får det resultatet du er ute etter…
Da er det viktig å ta med seg disse erfaringene videre. Det er noe jeg tenker gjøre med dette innlegget. Siden jeg ikke har noen planer om å kaste grillen på båten på lang tid, så tørr jeg påstå at dette vil være bloopers, part I, da jeg helt sikkert vil gå på noen nye blemmer i fremtiden. Ikke det at jeg er en spåmann, men heller er en realist…
Det er en kjensgjerning at kjøtt skal hvile, før det serveres. Dette for at saften i kjøttet skal trekke ut igjen. Det er også kjent at kjernetemperaturen stiger mens kjøttet hviler, og derfor man skal ta av kjøttet før det har nådd ønsket kjernetemperatur.
Så… Kan dette være så vanskelig da? Vel, noen ganger tenker man seg ikke helt om… Kjøttet har ligget på indirekte varme, kommet opp til en temperatur hvor det er på tide og kjøre reverse sear, før det skal hvile. Stekeskorpen er fin og det er på tide at kjøttet hviler før det serveres, så det pakkes inn og får litt tid på å komme seg. Hva skjer? Jo, kjernetemperaturen spretter i været og du krysser grensen til for stekt kjøtt… Dette skyldes at den ytre temperaturen er mye høyere etter å ha ligget på direkte varme for å få stekeskorpen.
LØSNING: La kjøttet hvile før man går for reverse sear. En kjapp runde med direkte varme vil ikke påvirke væsken i kjøttet.
Å kunne følge med på grill- og kjernetemperatur på telefonen er en kjekk ting, det gjør at du kan gjøre andre ting mens grillen gjør sin jobb. Problemet er at Bluetooth har begrensning i rekkevidde. Du står å gjør andre forberedelser, følger med på temperaturer og tenker jeg har fortsatt god tid, for det er 7-8 grader til før jeg skal ta av kjøttet. Plutselig kommer eldstemann inn og sier at det er noe som piper her ute…?! PIPER? Ja… Merkelig, for temperaturen er fortsatt ikke der jeg vil ha den. En kjapp tur ut til grillen viser at det har vært dårlig med kommunikasjon mellom sender og mottaker. Man vet jo alle hvordan det kan gå, når man har dårlig kommunikasjon, kan fort gi dårlig stemning… Da er det bare å hive seg rundt da, og ta grep, redde situasjonen…
LØSNING: Være OBS på avstand. Dobbeltsjekke kommunikasjonen. Vurdere termometer som går på WIFI.
Noen ganger så gjør man noe smart, og tenker at det der må jeg gjøre flere ganger. Er du sikker på at du husker hva du gjorde neste gang da? Hvor mye du brukte av hver ingrediens? Ved hvilken temperatur du gjorde hva? Hvilket tilbehør du brukte?
Eller di gangene du gjorde noe som ikke var så smart…
LØSNING: Skaff deg ei notatbok og skriv ned mens du har det friskt i minne. Så var det det å huske at man hadde denne notatboka da…
Da har jeg gjort et lite forsøk på å lære av tidligere erfaringer, notere dem ned. Jeg har nok gjort et par til også, men disse ligger ikke friskt i minne.
Så får vi se når neste bloopers innlegg dukker opp… Til da: «My bloopers will go on…»